Hoppa till huvudinnehållet
Tillbaka till bloggens huvudsida
Reading: Fallstudie – skandinavisk design möter japanskt hantverk

Fallstudie – skandinavisk design möter japanskt hantverk

14/02/2023
3 minuter läst
Tidigare
Nästa

Caesarstones bänkskivor 5143 White Attica var det perfekta tillägget till H. Miller Bros vackert designade Siatama-kök i West Sussex.

Det här nya köket, som är handgjort i H. Miller Bros verkstad i Liverpool, kombinerar traditionellt japanskt hantverk med den eleganta, moderna Skandinavien-inspirerade designen. Det ritades för en kund med en passion för japansk mat och arkitektur, som hon utvecklade under sin tid i Siatama, och som hon ville se återspeglas i sitt nya familjekök.

Hugh Miller, från H. Miller Bros, använde sig i hög grad av sin erfarenhet av japanskt hantverk som han samlat på sig under sin forskning och sina resor i landet för att skapa den unika estetiken i den slutliga designen. Skåpen och köksön skapades av en enda skogsalm som maskinbearbetades, fogades och färdigställdes för hand. För att ytterligare förstärka designens autenticitet införlivades traditionella japanska måttformer i proportionerna på öns benstruktur.

Caesarstone’s White Attica worktops were chosen for both the countertops and island surface due to their delicate blue-grey veining. This design complemented the natural, organic beauty of the handcrafted British Elm cabinetry whilst helping achieve the modern Scandi-edge that the clients were looking for.

”Den vita Attica-bänkskivan i kvarts ger ett sofistikerat, polerat utseende med definition över den fläckfria vita basen”, förklarar Hugh Miller. ”Vi rekommenderade Caesarstone till våra kunder eftersom de båda är passionerade kockar och behövde ha bänkskivor som var icke-porösa, reptåliga och fläckbeständiga, samtidigt som de ser lyxiga ut. Ett perfekt val för det här familjeköket helt enkelt.”

En köksö som sticker ut var en annan viktig del av kundens krav eftersom de ville ha ett utrymme där familjen kunde laga mat och umgås tillsammans. Ön skapades med en öppen yta för att se till att familjen kunde välja hur de skulle använda utrymmet, oavsett om det var för en avslappnad middag, för morgonkaffet eller som en plats för hemarbete för både vuxna och barn.

Andra designdetaljer på ön är den skräddarsydda ”Ö-lådan” i valnöt som sitter ovanpå bänkskivan, så att familjen lätt kan komma åt favoritredskap och andra matlagningsartiklar. Lådan har ett smart extra inslag som gör det möjligt att sätta en smartphone eller surfplatta i den så att kunderna enkelt kan ringa videosamtal eller följa recept medan de lagar mat. Öns lådfronter har en träkryssad design som ger skåpet taktilitet samtidigt som det fångar ljuset i utrymmet. En örtträdgård inomhus och japanska växter utnyttjar dessutom de stora mängderna naturligt ljus i utbyggnaden och fungerar samtidigt som en länk till världen utanför.

Skafferiet var en annan praktisk, men vackert utformad del av köket. Den praktiska placeringen bredvid kyl- och frysskåpet från Fisher & Paykel skapar ett enkelt flöde för att samla ihop ingredienser, perfekt för familjens kulinariska resor. Dessa noggrant arrangerade element, tillsammans med gott om dolda förvaringsutrymmen, gör det enkelt för familjen att hålla köket i ordning.

Hugh och Howard Miller introducerade sina kunder till den vackra keramiken från Attila Olah för att ge den slutliga touchen till detta projekt. Olahs utsvängda vaser, karaffer, skålar och tallrikar i sten i olika naturliga och blå toner ser alla fantastiska ut mot Caesarstones bänkskivor.

Det färdiga projektet är helt unikt och skapar en vacker fusion mellan trendiga skandinaviska inslag och traditionell japansk design. Utrymmet har utnyttjats på ett smart sätt för att skapa det perfekta utrymmet för familjen att laga mat och umgås, vilket gör det till ännu ett mycket lyckat köksprojekt för H. Miller Bros.