Hoppa till huvudinnehållet
Skip to Main Footer
Tillbaka till bloggens huvudsida
Reading: Den unika designhistorien bakom Caesarstones arbetsytor

Den unika designhistorien bakom Caesarstones arbetsytor

14/02/2023
5 minuter läst
Tidigare
Nästa

Caesarstone var pionjär när det gäller arbetsytor av kvarts för hemmet, och har legat i framkant när det kommer till skivor i sten sedan 1980-talet. 

Under denna tid har företaget kontinuerligt förnyat både estetik och prestanda, men vad är processen bakom utformningen av en prisbelönt skiva från Caesarstone?

I den tidiga utvecklingen av arbetsytor i porslin och kvarts lyftes materialens tekniska fördelar fram jämfört med marmor och granit. Jämfört med massiv natursten har konstgjord sten en mycket bättre motståndskraft mot temperaturförändringar och kemikalier, vilket ger den en klar fördel, särskilt för användning i kök. Den är stabil, lättare att rengöra och mycket motståndskraftig, och det är osannolikt att den spricker, missfärgas eller ändrar utseende när den åldras. Detta är fortfarande en integrerad del av våra grundprinciper i dag, inklusive vårt utbud av utomhusskivor.

De första skivorna av konssten var i allmänhet platta, i monokroma färger och med liten visuell attraktionskraft, men Caesarstone har alltid strävat efter att gå bortom detta enhetliga tillvägagångssätt när det gäller färginspiration till köket. Genom att investera i både design och forskning har varumärket kontinuerligt kunnat återuppfinna de estetiska kvaliteterna hos skivor av konststen, till områden som aldrig tidigare varit möjliga inom köksdesign.

Med lanseringen av Supernatural-kollektionen var skillnaden enorm. Medan andra ytor kan ha försökt efterlikna eller imitera ett specifikt stenprov, var Caesarstones tillvägagångssätt revolutionerande. I stället för att bara kopiera en natursten tog varumärkets designteam, som leddes av Mor Krisher, ett mycket mer tolkande grepp.

Mor Krisher, chef för Caesarstones designteam, studerar en rad olika material som en del av designprocessen

Supernatural-kollektionen, som nu består av 38 mönster, tog intryck av mer fler influenser än bara sten, och tänjer på gränserna för färginspiration i köket. Oavsett om det är att studera naturen, som formen på en gren eller rotstrukturer i träd och växter, eller en undersökning av de subtila variationerna i färgtonalitet som drar till sig hemägarens blickar, och naturligtvis de gäster som kan tänkas vara på besök, finns det en historia och en designresa bakom varje Caesarstone-skiva, som Mor förklarar:

”När vi designar en Supernatural-produkt, studerar vi kvaliteter från olika naturstenar och andra material som vi gillar, kombinerar dessa egenskaper och arbetar sedan med nyanserna i designen i flera månader tills vi är hundraprocentigt nöjda. Resultatet är en vackert naturlig produkt som egentligen inte finns i naturen. Mitt mål är att ge husägarna något unikt som de inte kan hitta någon annanstans.”

Denna djupgående förståelse för köksdesignens subtiliteter är tydligast i Whitelight-kollektionen med bänkskivor. Det är åtta eleganta varianter av klassisk marmor, med den lyx och elegans som man förväntar sig av en natursten, men ändå med en egen look som är unik för Caesarstone.

”Vi strävar efter att fördjupa oss i denna yttre miljö när det är möjligt, eftersom vår komplexa geografi ger oss visuella ledtrådar och driver oss att utforska nya sätt att utforma ytor för hemmet som förkroppsligar dessa influenser. Eftersom vi alla söker en större kontakt med naturen ser vi Whitelight-kollektionen som en hoppets ledstjärna, en visuell påminnelse om världen runt omkring oss och en central punkt i våra hems hjärta.”

5131 Calacatta Nuvo, från Caesarstones Whitelight Collection har en organisk venstruktur som kommunicerar lyx

Caesarstones köksdesigns ursprung bekräftades på nytt i och med lanseringen av Metropolitan-kollektionen under 2018. Caesarstone har i nära samarbete med ledande inspiratörer av köksfärger och trendprognosmakare förutspått att urban och industriell estetik kommer att öka i popularitet inom heminredning.

”Jag älskar betong, särskilt blandningen av färg, toner och textur, men det är en mycket opraktisk yta för en köksbänk i hemmet. Metropolitan-kollektionen fångar däremot denna unika, banbrytande estetik och taktilitet för första gången i kvarts och porslin, samtidigt som den har samma lättskötta egenskaper som alla Caesarstone-ytor har”, förklarar Mor. Responsen var överväldigande och kollektionen vann 2018 det mycket respekterade FX Award, som belönar de bästa inredningsprodukterna.

Precis som i Supernatural-kollektionen är inspirationen till dessa banbrytande ytor ofta bredare än man först tror, och ibland överraskande. För 4033 Rugged Concrete, den banbrytande produkten i Metropolitan-kollektionen, var en av designteamets viktigaste referenser en akvarellmålning av månen.

Denna akvarellmålning av månen av Idit Goldzweig var en av inspirationskällorna till den unika patina, de texturella rörelser och variationer i nyanser som återfinns i Caesarstones 4033 Rugged Concrete

Mor förklarar: ”Målningen fångade verkligen månens skrovliga yta. Vi tittade på en 2D-bild som konstnären hade väckt till liv i 3D med hjälp av de mest underbara, skickliga och tekniska penseldrag. Blandningen av vitt, grått och svart var så subtil. Den formade verkligen hur vi tänkte och hjälpte oss att sätta riktmärket för vad vi ville uppnå.”

Detta utforskande förhållningssätt till design, där man söker inspiration bortom det uppenbara, fortsätter med det senaste tillägget till varumärkets Metropolitan-kollektion. Denna unika konceptuella design visar på de suddiga gränserna mellan naturliga inslag och industriella miljöer, hur naturmaterial kan se industriella ut och när konstgjorda material rostar eller förfaller och får ett organiskt utseende.

Det är detta ständiga engagemang för innovation som gör att varje Caesarstone-design är unik. Produkten går igenom en lång kreativ resa som resulterar i en yta som fungerar som en grund för oss att skapa engagerande utrymmen i våra egna hem, som Mor uttrycker det: ”Jag tror att Caesarstone spelar en roll när det gäller att skapa miljöer som inspirerar, som kopplar oss samman med naturen eller som ger oss den taktila känslan som är så viktig för oss som människor.”

Med detta i åtanke har vi gått ett steg längre och gått bortom gränserna för våra interiörer för att verkligen återknyta kontakten med naturen. När vi ser på våra hem som en helhet har Caesarstone vidgat vyerna till mer än bara inomhusmiljö, och har uppmärksammat den växande betydelsen av våra utomhusutrymmen. Våra trädgårdar, balkonger och terrasser är de fristäder vi flyr till för personlig reflektion och lugn, men också för underhållning och socialt umgänge. Utomhuskollektionen har utformats med förhöjt utomhusliv i åtanke och utökar möjligheterna till köksdesign till våra älskade utomhusutrymmen. Det inspirerande utomhussortimentet av arbetsytor i sten har tagits fram för att förhöja alla utomhusutrymmen och förvandla dem till en trevlig miljö året runt.